вівторок, 10 березня 2015 р.

L'Homme qui rit

Був оце допіру в Січеславі, місті, що для qого таємницею залишається власне їм'я. Місті, що 'днією рукою закидає кітву в здвижовину радянщини, а другою напинає вітрило українства. Місто, що признається до Вкраїни, ледве повертаючи вкраїнським язиком.
Із піднесеним почуттям патрійотизму йду вечеряти до "Пузатої хати". При гарному столикові коло вікна  хлопець і дівчина, якісь тамтешні адміністратори. Тепер називатися вони можуть як завгодно  промоутери, тур-менеджери, імпресаріо  аби не наймити. Замісць чухати об роботу руки, чухають об неї язики. Балачка статечна, повноголоса, на відвідувачів не надто зважають, ніби то  коти.
Аж раптом до гурту пристає якийсь їхній знайомий, теж призовних літ, кличе курити. Це йому вдається зробити самими матірними словами, жадного цензурного. Знати, що хлоп із порядної родини: гнилі слова артистично суперечать його червонощокому, гладенькому видові без ознак найменшої життьової драми. В руці має книжку.
 Що це ти читаєш?  грайливо, як той Полоній, питає подружка.
 "Людина, що сьміється"!  знов не вдаючись до літературних засобів, одказує хлопець.
 А про що це?
Павза. Кілька завзято скручених лайливих вигуків.
 Ну,..., як,..., так,..., я,..., тобі,..., скажу,..., про що,...?
А й справді ну як? Яке лихо змусило цього природнього чоловіка встормляти свою встелену сіном голову між Сциллою і Харибдою романтизму й реалізму? Який гаспид загнав його в пастку науки, та ще й мордує грубими романами? Яка тварюка безсовісним шантажем вимагає від його осьвіти?
А треба ще й бачити й чути оте цікаве дівчисько. Ні я, ні ви ніколи в сьвіті не розтовкли-б йому, про що вона й до чого, ота непотрібна книжка! І воно сьвідоме нашої несили, от і збиткується.
Нарешті пішли курити. Димом вилетить із сьвітлих голів всяка дурниця ХІХ-го століття! А коло вікна лишився досьорбувати пісну юшку чоловік, що сьміється.
Ну й про що це все?

Немає коментарів:

Дописати коментар