неділю, 7 грудня 2014 р.

Наостанці

 Усі европейські мови споріднені душевно. Чого бракує нашому "насамкінець", як віддавати ним оте "the last but not least"? Надто просто? А вправний перекладник і є  сьпівака ручої простоти!
Ще один приклад  представитель, ой, пробачте, представник. Ну, намагалися сусіде мудро назвати того, хто наперед стане. У нас-же "пред-" передом буде! Але поміркуймо, чого він поперед лізе. Заступає людей, і це заступництвом зоветься, а не передставництвом.
От і переставився представник, а заступив його заступник. І то ще й не last, і не least, не листи й не ласти...

7 коментарів:

  1. Не можу натішитися Вашій ерудиції! :)

    А як же тоді буде заступник голови чи директора? Замісник?

    ВідповістиВидалити
  2. Саме так, а можна - теж "заступник", бо це - та сама річ. Ще - "намісник", "наказний". І слід умовитися розрізняти там, де слово усталюється для потреб україномовного державування.

    ВідповістиВидалити
  3. Вже уявляю як покріпачені канцелярською мовою правники ошаленіють від словосполучення "замісник потерпілого" :)

    Я у своїй сфері нещодавно статтю підготував (все ніяк її не пропустить отакий покріпачений головний редактор) - ось уривочок до слова:

    "Майстри слова – поети, прозаїки, публіцисти зробили і роблять чимало для функціонування і розвитку української мови. Одначе, їм не під силу освоїти всі сфери функціонування мови, особливо в тих ділянках, де домінують голоси професії. Звідси велика відповідальність за українську мову та її майбутнє покладається і на суддів".

    ВідповістиВидалити
  4. Ні, це якраз буде "заступник чи оборонець укривдженого". Нема з чого чемеріти. Треба справді дурману з'їсти, щоб не відчути правдивости цієї сполуки.
    А діло Ваше дуже й дуже варте, статтю треба конче публікувати, хоч би де довелося. Тільки "під силу" поміняйте на "до снаги".
    Скажіть суддям, що українство покладається на них, як Мойсей на своїх перших заступників.

    ВідповістиВидалити
  5. Аа, ясно!
    Виправив. Але не до кінця розумію аналогію з першими заступниками Мойсея.

    Докладу усіх зусиль аби опублікувати в тому виданні, яке вони читають найбільше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мойсей судив як суддя Самим Богом настановлений. Але тягар справ (case load) надмірно зріс, тому він мусів призначити собі в цьому подвигові заступників - перше з найгідніших. Далі ті й собі заходилися вправнювати менших мудрістю й дрібніших духовно. І так порозросталася перша (судова) влада...

      Видалити
    2. Дуже цікаво - я того не знав. Дякую за ниточку до знань. Я так розумію клубочок у Старому Завіті?

      Видалити