пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Велика Субота

Велика Субота  день великий і вже не страшний, то вже день радісного ждання. Піснякам уже зовсім скоро можна буде їсти по людськи  діждали таки! Хто постувати неспроможний, дожидає щасливого сповіщення від Івана Золотоуста, що Великдень про всіх: разом і про тих, хто прийшов навіть і по одинадцятій годині.
Тим часом Христос умер насправжки. Тіло його перебуває в гробі, а душа сходить у пекло. Сходить по праведників і по непокірних, щоб там цих останніх остаточно навернути своєю проповіддю й вивернути з пекла своєю боговитістю. Пекло якесь іще не таке, ще воно не пече. Остаточна пекельність либонь надходить уже по Христові. Постає сперечання до Страшного Суду, що в тому пеклі тепер є.
Та нема вже там праведників і тих, кажу, булих непокірливих. Чому-ж то вони не корилися були? Мали-бо свої підставні старозаповітні сумніви. А тоді вже дістали підставу більше не сумніватися.
Теперки багато тих непокірних кругом, живих іще, слава Богу. Сподіваються й вони визвольного присуду: "Хай ніхто не нарікає на вбогість, бо царювання вселюдне настало. Хай ніхто не журиться гріхами, бо прощення з гробу всім засіяло.

Немає коментарів:

Дописати коментар