четвер, 30 червня 2016 р.

1300 ступенів у вічність

Ну що, заступники народові, поживилися автоцефалією? Бідолашні, розцерковлені люде! Живете лиш миттю, називаючи її життям. Немає історичного моменту  є непорушне плесо історії. Церкві пам'ятний її Сьомий собор. 1200 років ні про що й не думалося, з'ясованість бреніла, остаточність. І тільки сто років, відколи почали замислюватися, чи не скликати Восьмий. А пів століття тому й готуватися зачали. П'ятдесят років  то не довго, то зблиск у ночі миті історичної.
Де була Вкраїна 1300 років тому? А де буде за 1300 років? То чи треба нам автокефалії в тій вічності ненашій?
Що-правда, 100 років тому дуже нечемно вкраїнці таки вхопили були її, не дану. А п'ятдесят років тому  де була в нас церква, де були в нас українці? Ще за п'ятдесят років може хто й дасть нам автокефалію. Може, автокефалія буде дешевим крамом, що лежатиме на коцикові при дорозі, а повз той коцик летітимуть у своїх справах якісь новітні машини з новітніми людьми.
П'ятдесят років  це два покоління, вдвічі більше, ніж треба, щоб цілим суспільством відпасти від Церкви й від Христа.
Сто років попереду  чи стануть вони віком пекучих роздумів про долю християнства, чи будуть иньші питання?
А 1300  чи ще стоятиме сьвіт?
На одне куценьке життя, що припало нововцерковленому поколінню, вже немає надії. То все буде вже без нас. І без тих, хто їде чи не їде тепер на всесьвітні собори. Але буде так, як вони зробили, як вони ухвалили. Людство того певне.
Боже, хай буде воля Твоя! Ми  лиш маленький ступінь у вічність.

Немає коментарів:

Дописати коментар