понеділок, 14 квітня 2014 р.

Надмірна застарілість

Наше застаріле, задавнене наше взяло та й наздогнало нас на Майдані. На якому колі? А хтозна! На Майдані коло церкви революція іде... Це вже було, безмежно застаріло було, та не відбулося. Доведеться постарітися з застарілим.
Але таке вже коїлося не тільки в нас. Христос прийшов до імперії, що статевими питанням цікавилася стокротно більше, ніж буттям Божим. Цікавилася, могутньо потягаючись, цікавилася, монументально лежачи  коло їдла, коло бесіди, коло студій і... коло церкви своєї, на Майдані свойому. Тогочасні Мішелі Фуко багацько знали й по вченому читали з приводу... статевого питання в наймудрішій і найвишуканішій його площині. Розумаха-імперія сприйняла байку про Бога з превеликою прикрістю й відразою. Особливо вразила нечувана... застарілість ідей, їхня безпорадність у сьвітлі плюралістичних передових учень.
Зважуся сказати, що тодішня імперія знала про сьвіт уже все, що знає чи вже забула й сьогочасна Европа. Все, чого та імперія не знала чи не могла зробити для сьогочасника, зводиться навіть не до тиснення ґудзика, а до клацання. Бо-ж Рим узяв усе потрібне від попередників, додав те, чого бракувало, й дотепер не посунувся ні на ступінь — стоїть.
А буття Боже й далі цивілізаційно не розв'язується. Христова вістка клює цифровий воск у вухах культурних еліт. З дива не виходить людство, що й далі рипить під переможною ходою поступу застаріле вкраїнське питаннє...

Немає коментарів:

Дописати коментар