четвер, 7 листопада 2013 р.

Козацький Лісо-Степ

У своїй праці "Древняя Русь и Великая Степь" Лев Ґумільов має розділ 140 під назвою "Ещё одна точка зрения". Тут першим стоїть Микола Костомаров, "считавший украинский народ если не вечным, то очень древним и всегда не похожим на великороссов.". Далі погляди Костомарова "нашли последователей среди украинских националистов, например М.С.Грушевского и др.". Але "120 лет спустя этот воинствующий провинциализм представляется несерьезным.". Видатний московський історіософ твердить, і далі намагається довести, що не Степ здолав Ліс, то-б-то Київські Діброви, а згризли те все підступні пні европейської цивілізації. Кочівники й пальцем не кивнули,  а вже покотилася лавина, розвалилася руїна. На превеликий  звісно, для Ґумільова  жаль, і де-які пізніші дієписці вперто трималися старожитнього дуренства: "Вот что дает гипноз предвзятых мнений.".
Для пасійонарного вкраїнця, чи то лісовика, чи то степовика, нічого милішого бути не може за схожу на вічність стародавність власного народу, бо так, і тільки так, затятість провінціялізму обертається на завзятість центризму. Ми були й на возі, й під возом, мали Чорний ліс і Врадіївську Хліборобську республіку, 
 тому гаразд усьвідомлюємо, відчуваючи й дотепер, те, що дає гіпноза упередніх думок, і передсуд, що царював "і над самим побутом руським". Дуже вже ми різні.

Немає коментарів:

Дописати коментар