четвер, 21 грудня 2023 р.

Адекват

 Мені подобається наше ремество. Тим, що воно підставляє таку зручну ринву на пониження: побув угорі, а тепер попорпайся на споді. Поперекладав понад коником, а тепер викидаєш коники в льоху. То й що? Маєш на хліб і до хліба. 
А от був-би з тебе, скажім, учений докторак... А що? Як є докториця, то має бути десь і докторак наук. Капронова сорочечка, жовтявий ковнірець. Уже десятому поколінню розказуєш, як на сьвіті жить. І так, щоб у полі зрідно, а в городі плідно, а в коморі спірно, а у хаті смирно. Теперки, кажуть, сам спудей визнача, чи вартий той лисий, хирлявий дідок уваги. А вже тобі адміністратор — і судить, і рядить. Правду кажучи, не готовий я саме тепер до студентових балів. І до викладацьких балів. Хочу їхати на схилок, котитися на спадень без наукових коментарів.
А ще ліпше теє, що з мене не письмак. Українці, бач, не люблять свого письменства. Їм у нас тільки чужі люде на великі сьвята подають. Ніби став на творчу роботу — таки на роботу, а не на гульки! — а їсти нема чого. Радість творчости, втіха єсть, а діти кричать "папи!". Роботи коло письменства сила-силенна, а підобідати трудівникові нічим. А ще-ж треба й визнання! Його й найпоблажливіший читаченько не дасть, а свій брат нетяга письменний тільки що сплюне крізь зуби. Хоч-би не влучив!
Сама гризота. Якби можна було писати й не просити їсти! І щоб у тебе ніхто не просив. Писати, плюючи не на заляпане чорнилом побратимство, а на славу людськую.
Живий жаль бере, одначе, що заникає теперки таке ремество чудове. Не дивіться, людоньки, на теє, що кругом метушиться перекладництво й буйно хапає гроші! Це воно в конанні бадьориться, їй-право. З телеграмистих колись які були майстри. Хто тоді тобі ще міг рученькою отакечки? А кому тепер треба хоч і найштудернішого телеграмисти? О! Дак а я-ж вам що: туди-ж загуде й синхронистий. "Штучний интелект" миліший тим, од кого він навчений єсть. І, направду сказати, буде їм — теє-то, як його адекват. Послухайте лишень, як тепер учені балакають — тільки відповідний, помірний, гармонійний штучний интелект і втямить по своєму й не осудить, і не огудить, і не викаже людиськам штучних таємниць. 

Немає коментарів:

Дописати коментар