середу, 12 березня 2014 р.

"Бабаків день" чи "Дзеркало про героя"?

Уже вкотре втрапивши в історію, починаємо чухати потилиці: знов за рибу гроші, déja-vu, як-що по вченому. Але мало того, що все це вже з нами колись було  знов і знов, ніби дзвін бемкає, трапляється те саме в найдрібніших подробицях. Наче проживаємо безліч разів той самий український історичний день. Що-правда, инколи прокидаєшся, й здається, що дадуть трохи пожити поза історією. Довго це ще ніколи не тривало. Раз  і бабак свиснув, історична весна. Знов Шевченко, знов псальми Давидові. І все напам'ять.
І фільм такий був року 1993-го 
 "Бабаків день" (Groundhog Day). Оповідку придумав один буддист. Там нікчемний герой застрягає в одному непотрібному дні мізерного свого життя. І поки не виправить він усенької своєї карми, додому ніхто не піде, самі себе затримуємо. Але Білл Мюррей усе залагоджує. І дуже мило! Одно слово  лірична комедія.
От і в нас ізнов 
 "Бабаків день", крилатий вислів по всьому сьвіту літає. Але чи ми опинилися в ліричній комедії? Видне діло, воно так у розумінні певних кіл глядацьких, але ми в кіні, нам не чути.
Гадаю, півзабута стрічка теж по своєму буремного року Божого 1987 "Зеркало для героя" 
 сорочка ближча до нашого тіла. Ми  не бабаки, і, здавалося-б, це довели. І героїв, слава Богу, знову маємо.
Це кіно славетного на Москві чи не вкраїнця родом Володимира Хотиненка 
 зовсім не про вкраїнство, але творці фільму, а, отже, і знадоби до його творення  не без нашої підіплічки. Тут герой Сергіїв Колтаковів і собі перебуває той самий день без кінця й без краю, й узадовзі перед працею нелюбих Москві гамериканців, що першими були, як звісно, тільки на Місяці, та й там не без гріха. Споглядаючи себе в дзеркалі часу, герой доходить висновку, що слушно прожити минувшину неможливо, можна хіба її полюбити. Для героя й авторів фільму Вкраїна  теж минувшина підтятого СРСРу.
Але хронотоп 
 Донеччина. Ми-ж тепер знаємо, що на Донеччині минуле  вічно живе. До того, донецьке колишнє  це, як тепер виявилося, наш спільний український спадок. Десь там, під териконами брехонь, спить мало не вічним сном щира правда всіх пригноблених і бідних... нашої Вкраїни. Відкиньмо те, що стало на чергу дня, й перегляньмо те кіно. Після тієї  знов тієї. Нагадаймо козі смерть  і, дай Боже, ще вона поживе... Маймо геройство зазирнути в героївське сьвічадо.

Немає коментарів:

Дописати коментар