неділю, 1 травня 2016 р.

Сьвято пересьвідчення

 Великдень  сьвято сьвідків, сьвято пересьвідчення. Ще вчора ми зо згаслими сьвічками стояли перед Тілом Чоловіка, готуючись навіки заперти Тіло в гріб. Щоб, як із простими смертними, не бачити зникнення й небуття, не бути тому сьвідками.
З превеликим сумнівом згадували Його слово до нас  слово Логосове, слово Словесне. Апостоли перешіптували проповідь, що на неї не вважали люде, зате злісно блискали очима біси. Смерть кожному стукала по лобі щиколодками кістяних пальців: помреш. Помреш і не буде нічого. І вірили Марі.
Ще мить тому стояли ми перед гробом порожнім і сповитком розвиненим, і превеликий сумнів поймав і сповивав нас найбільше. А вже тепер знаємо: воскрес! І все кругом  жива проповідь, і немає ні словечка супротивного.
Що не молитва, то "Господи, помилуй!". І помилував сьогодні, щойно, саме зараз, коли крикнули: "А таки воскрес!" І ми всі сьвідки тому: як були невірні, так і стали вірні. Чи надовго? Що згадаємо, сьвідки, на страшному, а не радісному Суді? Суді не над Смертю, а над собою?
Не думається про те  все так окреслено й ясно на час. Без сьвічок і без сонця навіть видно, що Вічний, що Єсть. 

Немає коментарів:

Дописати коментар