понеділок, 20 липня 2020 р.

Цікава школа

Малий Тиміш готується до четвертої кляси. На щастя, має книжку: там літературне читання, рідна мова, математика, природознавство. Але-ж назва не теє  "Захоплююча літня школа"! Де вона, в якому літературному читанні вичиталася, в мові викохалася, в арихметиці вирахувалася, в якій природі пізналася така "захоплююча"?! В нашій мові, як звісно, віддієслівні прикмитники на -уч-, -юч- беруть наголос саме на цей наросток. Але всі такі прикметники (акучий, біжучий, летючий) творено від коротших дієслів, щоб не було мові "захоплююче" аж на п'ять складів. Чом-же на крокодила позаздрився зьвіринець "Літньої школи"?
Бо "Літня школа" з директором, що має нележне вкраїнське прізвище, в "розроблюючомуся" "навчаючому" посібникові просто вдалася до кальки. Ну, як сказати "увлекательный"?! Ага, мовчите! Там є питомі слова, що справді захоплюють (заметливий, захватний, знадний), та не до школи вони хилять. То чого-б не назвати школи просто "цікавою"?! Бо-ж по нашому не конче треба казати "интересна". Цікава  то-ж і є "захоплююча".
Бо йнакше старий Тиміш і його перевесники й онукам, і прагонукам розказуватимуть:
 А от колись була мова, так уже мова! От слово було  "захоплюючий". Так то-ж слово було, га?

2 коментарі:

  1. Захопливий https://onlinecorrector.com.ua/uk/%D1%84%D0%B5%D1%94%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B9/

    ВідповістиВидалити
  2. Як подивитися корпус, то стає ясно, що це слово нове. Його довелося виробляти не з самої мови, а тільки для потреби перекладу звичного московського слівця, "щоб було". Такі прості відповіді "on-line" анітрохи мене не захоплюють: кортить питомого.

    ВідповістиВидалити