середу, 17 січня 2018 р.

Тиха Пристань

У Голій Пристані люде жили завсігди. От створено їх, покозачено  і гайда на Голу Пристань! Жили завсігди, але так потроху перевозилися, обачно. Людности тут не гурт, усі з давніх давен свої, зайвих немає.
Голу Пристань ніколи не можна взивати Гопрі, навіть на те, щоб вона стала схожа на Капрі  рішуче зась. Назва стара, запорозька, олешківська  то вже нема чого займать. Запорозька Січ перед самим загином благословила Голу Пристань своєю наступницею. Козацтво благословило  і не вмерло тут. Мало козаків, але козаків занадто й не буває.
Видатних і славетних тут, на щастя, ніколи не було, навіть на острові Білогрудові вони не селилися. Бо хто з добрих людей, скажіте, захоче жити коло видатного сусіди?
У водах при Голій Пристані як у краплі води... ні, стривайте, воно не годиться!.. як у глибоких очах озер (Соляного  сльози і Бобрового  радість) одбивається доля Вкраїни. Гола Пристань  могутній кандидат на нову столицю  козачу, кордонну, там, де Дніпро грізно роззявив гирло, щоб нарешті ковтнути своє Козаче море разом із зрадним Кримом ковтнути: "Ой, ізрада козацькою славоньку згубила..."
Але Гола Пристань  як велет межи малечею: не кандидує, не претендує. Вона ще від 1902 року встановила бездротовий зв'язок аж і самим Херсоном, то й годі вже. А після всяких Кримських воєн Пристань що-разу заходиться бурхливо (по своєму) розвиватися.
А таки віримо, що колись Гола Пристань схаменеться й пригорне нашу Вкраїну: дасть кавуна, заведе старожитню розмовоньку, скаже: "Приходь до мене, Київе, жити! Тільки не бери з собою дурнів і дурниць, то й змістимося!"

Немає коментарів:

Дописати коментар