пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

Share

 Share-поширити — то правильний переклад. Поділитися навіть не можемо, тільки поширюємо, не розшаровуючи, поширюємо, щоб було просто широко. Ніби є ще "розповсюдити", але то вже зась, бо повсюди шириться, росте щось супротивне, чуже.

середу, 24 квітня 2024 р.

Палючий кущ

 Злодій, що на йому шапка горить і не згоряє, — то московська богозневажлива відміна неспалимої купини.

Згорнені книжки

 Хоч що кажіть, а люде дуже вже нагадують книжки. Нагадують уже самим тим, що їх теперки ніхто не читає. Є люде як спинки, є люде окладинки, є оправи. От за Роберта де Ніра я чував, що він — як порожня книжка. Як на актора, то воно й добре: там надрукується намісць самого де Ніра якийсь Шекспір. 
Иноді досить і назви. А ще кожен має в житті читані книжки. Й десь іще лежать, лицем донизу, книжки рвучко згорнені .

Величне кладовище

 Стокгольм мені завсіди був до мисли: він такий схожий на романтичне кладовище, меморіял, релікварій, де обачні доглядачі не дають висаджувати надмірних дерев і городити зайвих огорожок. Таких гарних кладовищ у нас я не знаю. Хіба Личаківське чи колишнє Морське в Севастополі? Так то старі недоруйновані. А на нові підеш, а там стрімко розігнувся на півтора зрости обарвлений, як кольорова весільна сьвітлина, ґранітовий декольтований трафарет загиблої в розповні літ молодиці. Й далеко його знати без кущів і загород, камінно напинається він, як вітрило нашої внутрішньої любови, пам'яти й краси.

Добрячі та плохі

 Всі мудрячі люде, принаймні всі, кого я за таких маю, — добрячі та плохі. В житті не натрапиш на грапа Хвоска (Count Fosco). Злість випаровує мудрість, а зухвальство виживає з хати.

А таки гірко

 Каварна храншиза, що тепер приховалася під трохи сором'язливим непроказуваним псевдом псевдом "grky" (для шанувальників латиниці) знов пропонує визивно: "Хочеш бути БАРИСТА?". У ятці за шинквасом дрімає дівчина-гарнючка. Минає ту ятку ошатка студентка-філологиня з Шевченкового університету й подумки розпитує: яка-яка? А справді, шановний Горький, яка? Барвиста, бархатиста чи барбосиста, бурмосиста?